• Ôsmaci na exkurzii  – 27.5.2024
          • Ôsmaci na exkurzii – 27.5.2024

          • Počas exkurzie firmy Schaeffler Skalica bol žiakom 8.A a 8.B predstavený závod, systém duálneho vzdelávania, vybavenie školiaceho centra, didaktické pomôcky. Žiaci si mali možnosť aj sami vyskúšať prácu s robotmi. Na SOŠ strojníckej sa bližšie oboznámili s možnosťami štúdia v zaujímavých odboroch a uplatnením na trhu práce.

                                                                Mgr. Slavka Benkovičová

        • Slávnostné otvorenie novej atletickej dráhy
          • Slávnostné otvorenie novej atletickej dráhy

          • Piatok 24.5.2024 bol na našej škole ozaj veľmi “cool”. Slávnostne sme otvorili, pokrstili a oslávili otvorenie novej atletickej dráhy na našej škole. Skvelý program, vzácni hostia, vynikajúca nálada boli toho absolútnou súčasťou. Ďakujeme obci Sekule, pánovi starostovi Krajčírovi, pánovi Caletkovi - zhotoviteľovi dráhy, Fondu na podporu športu - pánom Drábovi a Záhončíkovi, ale i športovcom Henriete Farkašovej, našej najúspešnejšej paralympioničke a Martinovi Kučerovi, atlétovi a reprezntantovi SR na 400 m s prekážkami za podporu, ale i krásnu návštevu. Ďakujeme však patrí aj celej Spojenej škole Sekule, pedagógom a deťom a v neposlednom rade pani riaditeľke Trajlinkovej za vynikajúcu prípravu celého slávnostného otvorenia atletickej dráhy.

                                                                                                                        Všetkým ĎAKUJEME.

        • Exkurzia Slovinsko
          • Exkurzia Slovinsko

          • V dňoch 20.5 – 21.5. 2024 sme sa zúčastnili geograficko-environmentálnej exkurzie v Slovinsku. Čakala nás návšteva toho „naj“, čo Slovinsko ponúka. V ranných hodinách sme začali príjemnou 1,6 km dlhou prechádzkou v tiesňave Vintgar, ktorá patrí medzi najkrajšie prírodné skvosty Slovinska. Vintgarská roklina sa nachádza v národnom parku Triglav. Výnimočná je tým, že vznikla vďaka rieke Radovna, krištáľovo čistou riekou, ktorá mení svoju farbu, v závislosti od svetelných podmienok buď je smaragdovo zelená, alebo tyrkysová.

            Ďalšou našou zastávkou bolo najkrajšie a najfotografovanejšie jazero Bled, ktoré sme si pozreli spolu s Júlskymi Alpami z hradu Bled. Okrem múzea sa tu nachádzajú dve nádvoria, vínna pivnica, kováčska dielňa, tlačiareň a reštaurácia s kaviarňou (kde sme ochutnali tradičný krémeš a bol vynikajúci) . Súčasťou hradu je aj unikátna kaplnka zo 16. storočia, v ktorej sa nachádzajú nádherné fresky. Najkrajší je ale výhľad na samotný ostrov uprostred jazera s pútnickým kostolom Nanebovzatia Panny Márie zo 17. storočia.

            Poslednou zastávkou tohto dňa bolo hlavné mesto Ľubľana, ktoré so svojím počtom 300 000 obyvateľov patrí medzi najmenšie hlavné mestá Európy. Začali sme prehliadkou historického centra mesta. Prešli sme sa po jednom z mostov rieky Ľubľanica a zvládli sme aj kopec, na ktorom nám svoje brány otvoril Ľubľanský hrad.

            Po náročnom dni sme si oddýchli vo veľmi príjemnom hotelíku uprostred mestečka Postojna .

            Po výdatných raňajkách sme sa vydali za novým dobrodružstvom, ktoré nám neprekazil ani celodenný dážď. Najkrajšou slovinskou jaskyňou je určite Postojnská jama. Celkovo je pre verejnosť prístupných 5,3 km, čo je najviac zo všetkých jaskýň na svete a tiež jediná jaskyňa kde sa môžete zviesť vláčikom. Počas prechádzky sme prekonávali rôzne prevýšenia, cez dômyselne vybudované chodníky a mohli sme obdivovať nádherné sály, pasáže, jazierka a nádhernú vnútornú výzdobu. Toto nádherné dielo je z veľkej časti výtvorom podzemnej rieky Pivka. Hlavným bodom prehliadky bol symbol jaskyne – obrovský 5 - metrový žiarivo biely stalagmit nazývaný Briliant. Najväčším lákadlom je endemický obojživelník - jaskyniar vodný, prezývaný drak (Proteus anguinus). Ten tu žije v absolútnej tme už mnoho rokov.

            Poslednou našou zastávkou bol Predjamský hrad, ktorý sa týči uprostred 123 metrov vysokého skalného útesu. Patrí medzi najväčšie jaskynné hrady na svete, vďaka čomu je zapísaný v Guinessovej knihe svetových rekordov.

            Počas celej cesty nás sprevádzala naša sprievodkyňa, Marta Dolinská, ktorej patrí veľká vďaka za úžasné dva dni strávené v Slovinsku.

                                                                                                                                                    Ing. Monika Emrichová

        • Výlet - prváci
          • Výlet - prváci

          • V stredu 22.5. sa naši prváci vybrali na školský výlet do EKO parku Piešťany. Pozreli si zvieratká, niektoré si mohli chytiť do rúk a nakŕmiť. Spoločný obed všetkým chutil a domov si niesli každý nejaký malý suvenír. Bol to ich prvý spoločný výlet a už teraz sa tešia na ďalšie spoločné zážitky.

        • Malkia Park - Orechová Potôň
          • Malkia Park - Orechová Potôň

          • V tomto školskom roku sa druháci vybrali na výlet do Malkia Parku - Orechová Potôň. Na začiatku ošetrovateľka zvierat deťom rozprávala o zvieratách, ktoré majú v parku, o dĺžke životov zvierat, o ich potrave a rôzne zaujímavé informácie o zvieracej ríši. Potom deti mohli nakŕmiť lamy, zebru, somáriky, kozičky, ovečky. Žiakom sa výlet veľmi páčil.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Naši druháci sa svedomito pripravovali na vystúpenie pri príležitosti Dňa matiek. S láskou a nadšením vytvárali pozvánky a darčeky, aby potešili svoje mamičky. Počas týždňov neúnavne trénovali tanečné čísla, pesničky a básničky, ktoré malo byť vrcholom ich vystúpenia. A skutočne, v ten deň, keď sa objavili na parkete, ich vystúpenie rozohrialo srdcia všetkých prítomných. Mamičky a babičky boli očarené ich úprimnými úsmevmi, ladnými tancami a sladkými hlasmi, ktoré zneli ako najkrajšia melódia lásky.

        • Záhorácka olympiáda
          • Záhorácka olympiáda

          • Dňa 22.5.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili Záhoráckej olympiády v Gbeloch. Našu školu reprezentovali v atletických disciplínach. Sily si zmerali približne so 120 žiakmi z ďalších 15 škôl. Ich výkony boli vynikajúce, viacerí si siahli na dno svojich síl, avšak bojovali až do konca, nevzdali sa. Všetkým našim žiakom patrí veľké ďakujem a pochvala za výborné výsledky, férové a reprezentatívne správanie a v neposlednom rade za výbornú reprezentáciu našej školy. Všetci ste pre nás olympijskí víťazi 😊

            Našu školu reprezentovali: Diana Pavlovičová, Elena Hušková, Kristián Hubka, Hana Hušková, Matej Hušek, Alex Rodek, Matúš Mišovič

                                                                                                                       Mgr. Kunšteková Alena

        • Beseda s pani spisovateľkou Kristínou Mišovičovou
          • Beseda s pani spisovateľkou Kristínou Mišovičovou

          • Dňa 15.5. sa na našej škole uskutočnila beseda s pani spisovateľkou Kristínou Mišovičovou. Na jej návštevu sme sa veľmi tešili, pretože nám prišla predstaviť jej najnovšiu knihu Tulaj zo zberného dvora. Porozprávala  nám o hlavných hrdinoch  knihy a o tom ako kniha vznikala. Pani spisovateľka mala pripravené aj rôzne úlohy zamerané na triedenie odpadu, pretože Tulaj žil na zbernom dvore. Na záver  deťom odpovedala na zvedavé otázky a deťom podpísala knihy, ktoré si mohli na besede zakúpiť

        • Biologická olympiáda - okresné kolo
          • Biologická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 25.4.2024 sa konalo  okresné kolo biologickej olympiády v Senici na Gymnáziu Ladislava Novoveského. Celkovo zo školských kôl postúpilo cez 30 žiakov. Úspešných riešiteľov bolo 14. Naši dvaja žiaci – Hricová Nina skončila na krásnom 3. mieste a Minárik Kornel na 4. mieste z celého okresu. Žiakom srdečne blahoželáme a želáme ešte veľa takých výborných výsledkov.

             

                                                                                                                                   Mgr. Kunšteková Alena

        • Čítame pre radosť
          • Čítame pre radosť

          • Aj naša škola sa úspešne zapojila do projektu „Čítame pre radosť“.

            Účelom tohto projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám, čítaniu a budovaniu čitateľského sebavedomia detí. Vďaka projektu sme získali financie, ktoré sme využili na nákup kníh do štyroch triednych knižníc. Každý žiak si v nich môže nájsť knihu podľa svojho záujmu, ktorá ho prenesie do sveta fantázie, alebo mu poskytne odpovede na jeho zvedavé otázky.

            Sme radi a dúfame, že knihy budú deťom robiť hlavne radosť a spríjemňovať prestávky. V neposlednom rade skvalitnia a obohatia vyučovanie nielen deťom, ale aj našim učiteľom.

                                                                                                                                        Mgr. Stanislava Švecová

        • OSJL – Kúty
          • OSJL – Kúty

          • Dňa 24.04. 2024 sa žiačky Chrenová Kristína (3. A) a Záhalková Lenka (4. A) zúčastnili obvodného kola OSJL v Kútoch.

            Aj keď sme neboli úspešní, bola to pre nás nová skúsenosť.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Ovocie a zelenina ako superhrdina
          • Ovocie a zelenina ako superhrdina

          • Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a Skutočne zdravou školou, o.z., vyhlásil 2. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže pre triedy základných škôl pri príležitosti Svetového dňa obezity.

            Na regionálne úrady verejného zdravotníctva počas marca prichádzali desiatky nápaditých výtvarných prác. Vytvorili ich spoločnými silami kolektívy žiakov v triedach základných škôl na celom Slovensku. Na každom z 36 regionálnych úradov následne porota vybrala ten výkres, ktorý svojim nápadom a spracovaním najlepšie zachytil tému zdravej životosprávy, ktorou sa dá znižovať riziko vzniku obezity. Téma súťaže pre rok 2024 znela: „Ovocie a zelenina ako superhrdina.“

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva Senica vybral zo všetkých doručených prác v okrese Senica len 1 výtvarnú prácu a to z našej Spojenej školy Sekule - kolektívnu prácu žiakov z 5. B triedy. Gratulujeme!

        • 200 ton z lesa von
          • 200 ton z lesa von

          • Aj naša škola prispela svojou aktivitou ku Dňu Zeme. V rámci celoslovenského projektu, ktorého cieľom je vzbudiť u detí a mladých ľudí záujem o čistotu životného prostredia vo svojom okolí a zodpovednosť za jeho stav sa naši žiaci dňa 29.4. 2024 zapojili do zberu odpadu z priľahlých lesov a okolia našich dedín. Našli sme naozaj veľa skvostov od fliaš, plastov, igelitov aj pneumatiky, káble, koberce a dokonca aj televízor. Okrem toho žiaci čistili aj okolie školy, vyzbierali odpadky a do rúk zobrali aj motyky, hrable a metly. Upratovania sa zúčastnili všetky ročníky od prvého po deviaty. Spoločne sa nám podarilo z lesov vyzbierať 2230 kg odpadu. Presne o takéto množstvo je naše okolie čistejšie! Veľká vďaka patrí všetkým zúčastneným!

            Chceme sa poďakovať aj obidvom starostom za aktívnu spoluprácu a odvoz vyzbieraného odpadu a tiež pani Holenkovej, ktorá deťom venovala malé občerstvenie.

            Les má byť zdrojom pozitívnych zážitkov, pokoja a oddychu, zdravia a krásy. Dúfam, že dnešnou aktivitou sme k tomu veľkou mierou prispeli.                                                                                                                                                                                                                                                                                     Ing. Monika Emrichová

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 25.4.2024 sa žiak 6.A triedy Kornel Minárik a žiačka 7.B triedy Nina Hricová zúčastnili okresného kola biologickej olympiády v Senici. Olympiáda bola rozdelená na dve časti – teoretickú a praktickú časť. Žiaci mali po vypracovaní dobré pocity. Veríme, že ich výsledky budú čo najlepšie. Žiakom patrí veľká pochvala za ich snahu, prípravu a reprezentáciu školy.

                                                                                                                                   Mgr. Kunšteková Alena

        • Navštívili sme divadlo
          • Navštívili sme divadlo

          • 23.4.2024 žiaci ôsmeho a deviateho ročníka vo večerných hodinách navštívili Divadlo Nová Scéna v Bratislave. Umelecký zážitok mali vďaka muzikálu Jánošík. Vynikajúci herci im prostredníctvom vtipnej a zároveň angažovanej výpovedi priniesol nový pohľad súčasnej generácie  na jánošíkovský mýtus. Veríme, že návšteva kultúrnej inštitúcie v žiakoch zanechala pozitívne dojmy.

        • DEŇ NARCISOV
          • DEŇ NARCISOV

          • Pripnutie žltého narcisu vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života  nádej. Vo štvrtok 18. apríla na našej škole prebehla verejnoprospešná zbierka Deň narcisov. Vďaka žiakom a rodičom sa nám podarilo vyzbierať sumu 469,91 €. Ďakujeme.                                                   Ing. Monika Emrichová

        • 1. A na TSV u štvrtákov
          • 1. A na TSV u štvrtákov

          • Deti z 1.A triedy veľmi radi hrajú vybíjanú, preto sa boli pozrieť na zápas vo vybíjanej u štvrtákov. Najprv sa prváci pozerali a potom si zahrali zápas spolu s nimi. Štvrtáci boli úžasní a prvákom vo všetkom pomáhali. Na konci hodiny si všetci zaslúžili sladkú odmenu.

        • Projekt FAST HEROES
          • Projekt FAST HEROES

          • Aj naša škola sa tento rok zapojila do projektu FAST HEROES, ktorý je zameraný na zlepšenie povedomia o príznakoch cievnej mozgovej príhody a získanie vedomostí, ktoré by jedného dňa mohli zachrániť život. Naším cieľom je naučiť celú rodinu rozpoznať príznaky mozgovej príhody a okamžite volať 112.Deti sa to učili prostredníctvom hrdinov: Fero (FAST=tvár) – strana tváre, ktorá začne klesať; Adam (ARM – rameno) - ruka, ktorá zrazu zoslabne, Sofia (SPEECH – reč) – pery, ktoré zrazu nemôžu rozprávať; Tomi (TIME – čas) – rýchlosť zavolať pomoc. Sú to práve starí rodičia, ktorí trávia veľa času s deťmi – svojimi vnúčatami. Vyzdvihnú ich zo škôlok, školských klubov a starajú sa o deti až do príchodu ich rodičov z práce. Starí ľudia patria medzi najrizikovejšiu skupinu ľudí, ktorým hrozí cievna mozgová príhoda. Aj preto je tento vzdelávací program určený práve deťom, aby sa stali záchrancami svojich starých rodičov. ❤️

        • Druháci v divadle
          • Druháci v divadle

          • Žiaci 2. ročníkov navštívili dňa 18. 4. Bratislavské bábkové divadlo.

            Boli sme pozvaní k účasti vo vzdelávacom projekte "Čo sa to deje?", ktorý sa zameriava na umožnenie kontaktu s umením deťom, ktoré majú obmedzené príležitosti navštevovať kultúrne podujatia.

            V rámci tohto projektu sme navštívili inscenáciu Hugov svet, ktorá bola doplnená o interaktívny workshop s našimi bábkohercami.

            Inscenácia Hugov svet, v réžii oceňovaného českého tvorcu Jiřího Adámka Austerlitza, je plná fantázie a hravej absurdity. Predstavenie ponúka zážitok z imaginatívnych obrazov, hudobnosti reči a interakcie hercov s divákmi

            Po predstavení sa bábkoherci a bábkoherečky spolu s deťmi pokúsili dané predstavenie interpretovať. Bol to stručný úvod k tvorivým postupom v divadle, ktoré si následne mohli deti vyskúšať v rámci interaktívnych cvičení. Pod vedením bábkohercov a bábkoherečiek sa deti naučili, ako môže neživý predmet ožiť, ako sa prostredníctvom neho dajú vyjadriť emócie a rozmanité situácie.

        • McDonald´s Cup
          • McDonald´s Cup

          • 17.4.2024 sme sa s našimi „prvostupniarmi“ premiérovo zúčastnili okresného kola v malom futbale, ktoré sa konalo pod záštitou Slovenského futbalového zväzu. Turnaj zmiešaných družstiev sa konal v senickej krytej nafukovacej hale a zúčastnilo sa ho 14 škôl z celého okresu.

            Naše družstvo: Čermák R., Vidovič F., Pavlovič E., Moro L. Vaniš S., Majerníková J. (všetci 3. ročník), Feketeová M., Emrich J., Májovský T., Rusňák P. (všetci 4. ročník). sa v skupine so školami ZŠ Senica I., ZŠ Senica II., ZŠ Senica III. a ZŠ Borský Mikuláš vôbec nestratili a v konečnom súčte 2 výhier (ZŠ Senica II. a ZŠ Borský Mikuláš) a 2 prehier ( ZŠ Senica III. a ZŠ Senica I.) obsadili 3. miesto v skupine. Do finálovej fázy, bohužiaľ, postupovali len prvé dva tímy.

            Naše družstvo podalo veľmi bojovný výkon a veľmi im ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.